четвртак, 26. мај 2011.

13. ДЕО – БИЛО ЈЕДНОМ ЈЕДНО БРОДОГРАДИЛИШТЕ ...

ДУНАВ, АПАТИН, 
БРОДОГРАДАЊА ... ?



''Manifestum non eget probatione.'' – Oчигледну ствар не треба доказивати.
           
        Незванична информација са званичног места од званичног лица показала се истинитом, апатинско бродоградилиште није нашло купца и сад наставак следи, о овом догађају известише медији, ево шта написа Софија Пуалић Шперо за ''Блиц'' :



        Од локалних медија се огласио ''Радио Дунав'' и ево вести:

http://www.radiodunav.com/vest.php?id=1300

BRODOGRADILIŠTE BEZ KUPCA

25.05.2011. - Apatinsko Brodogradilište nije našlo novog vlasnika i nakon pokušaja prodaje iz stecaja. Na javnom nadmetanju  nije bilo zainteresovanih kupaca.Naredni korak je da odbor poverililaca i stecajni upravnik odrede dalju proceduru oko prodaje. Postoje tri varijante : da se brodogradilišre proda ponovo javnim nadmetanjem, druga verijanta je prikupljanje ponuda i treca je neposredna pogodba, rekao je Predrag Ljubovic stecajni upravnik. Pocetna cena na javnom nadmetanju bila je 292.139.500 dinara dok dug iznosi 1.185.000.000 dinara. Ljubovic je ranije  izjavio da se od prodaje Brodgradilišta namiruju poverioci po prioritetu prema Zakonu o stecaju..-U Prvom krugu su poverioci koji su tražili prodaju preduzeca. Medu njima su najveci Vojavodanska banka, TIM iz Sremske Mitrovice i Agencija za osiguranje depozita, rekao je ranije Ljubovic. Apatinski brodograditelji pre ovog pokušaja prodaje bili su jedinstveni u stavu da je  interes grada  da Brodogradilište kupi zainteresovani holandski kupac ''Peters Shipyards''.Oni takode smatraju da domaci biznismeni nece nastaviti izgradnju brodova bez obzira što to obecavaju.

        Видећемо шта ће се даље дешавати, искрено се надам да некога из Апатина и шире интересује судбина бродоградилишта и радника који би евентуално поново радили, ваљда ће се наћи и неко да купи ову упропаштену и опљачкану фирму па да поново крене продукција и поправка пловила.
                              Мирко С. Вранеш

уторак, 24. мај 2011.


12. ДЕО – БИЛО ЈЕДНОМ ЈЕДНО БРОДОГРАДИЛИШТЕ ...

ДУНАВ, АПАТИН, 
БРОДОГРАДАЊА ... ?

Ништа добош, има наде за бродоградилиште ...

НЕЗВАНИЧНА ВЕСТ СА ЗВАНИЧНОГ МЕСТА !
 КАКО СТВАРИ СТОЈЕ НИШТА ОД ПРОДАЈЕ !

''Mea parvitas.'' - Moja маленкост.

Mea parvitas на овом месту у ''Апатинским хроникама'' објави сад у суботу следећу вест: ''У понедељак, сад надолазећи, 23. маја видеће се да ли је неко откупио продајну документацију и уплатио 50.000,00 динара на рачун број 325-9500700026391-77 код ОТП банке Србија а.д. Нови Сад и потом уплатио депозит од 116.855.800,00 динара  на већ знани рачун ...'' и у прошли  четвртак следећу вест: ''Најновија, незванична, вест која кружи апатинским кулоарима је, да бродоградилиште неће бити никоме продано 25. маја, већ се чека јесен када ће у предизборном циклусу бити продато Холанђанима и бити субвенционирано од стране државе  кроз помоћ страним партнерима са 5.000 евра по сваком новозапосленом у новом-старом бродоградилишту ...''

Mea parvitas данас незванично сазнаде од званичног лица, да нико није откупио продајну документацију нити је уплатио ни 50.000,00 динара а камоли да неко уплати депозит и целих 116.855.800,00 динара, дакле како ствари стоје сутра нема продаје јавним надметањем апатинског бродоградилишта. Ако се ова информација покаже истинитом и сутра не буде продаје на добош, да ли то значи да је тачна она кулоарска прича о наменској продаји Холанђанима и субвенционирању по сваком запосленом са 5.000 евра и да ће се чекати јесен и избори и ... показаће време, за сада све иде на ту воду и ...

Mea parvitas по мом скромном мишљењу је довољно учинила и писала о бродоградилишту, сада неко други, организовано, треба да поведе рачуна да бродоградилиште буде продато некоме ко ће бродове правити и нове раднике запошљавати ... Ко је тај неко други ? Може бити и локална власт, и бивши радници и руководиоци заједно са синдикатом, и политичке странке, и ... и сви они који желе да у Апатину коначно нешто почне да ради и да млади људи имају где учити радити, и радити, и од свог рада живети к'о људи. Сада засигурно има више него довољно времена да сви они заједно изнађу могућности, израде стратегију, притисну републичку Владу и министарсва, контактирају и охрабре потенцијалне купце да купе бродоградилиште и у њему праве пловила која ће пловити рекама,  језерима,  морима и океанима наше планете.



Mea parvitas толико о бродоградилишту, мало ли је 12 наставака и стотињак страница ...


ПС ''Нема леба без куке и мотике.'' – афоризам, аутор Ненад Ћорилић ...  У сваком случају и кука и мотика могу припомоћи да политика, политичари и власт нешто ураде како ваља.
  
                                              Мирко С. Вранеш

субота, 21. мај 2011.

11. ДЕО – БИЛО ЈЕДНОМ ЈЕДНО БРОДОГРАДИЛИШТЕ ...

ДУНАВ, АПАТИН,
 БРОДОГРАДАЊА ... ?


Неком украло воду из реке а нама украли бродоградилиште, реку још нису али ... !

          ''Птица кукавица потура своја јаја уместо туђих, а човек кукавица туђа уместо својих.'' – афоризам, аутор Ненад Чорилић

            Данас је Свети Јован Богослов, у цркви се слави као један од дванаесторице апостола и славних Христових ученика и следбеника, слови за најмудријег и најумнијег апостола и написа ''Јеванђеље по Јовану'' и тако истакнут понесе назив Богослов, Божије речи слаже и исписује и остави међу народом. 
Данас је  21. мај последњи дан када се може положити (уплатити) депозит потенцијалних купаца апатинског бродоградилишта које ће бити продавано јавним надметањем 25. маја са почетком тачно у подне.

Шта ће се десити са апатинским бродоградилиштем то ни сам Бог не зна, а Св. Јован Богослов не би имао речи да опише кроз све и шта је прошао овај некада успешан колектив и његови радници, радници су посебна прича на које су све они муке метани и шта им је све рађено а они стојички поднели и без иједне речи истрпили, испаде да су бродоградитељи истински хришћани и да поштују Божје заповести да су смерни, покорни ... да којим случајем Јован земљом ходи им'о би написати о радницима свега и свачега између осталих похвала и узвишеног хришћанског понашања, достојанства и приметио би да су може бити кукавице, можда не би као горе цитирани афористичар то објаснио али би свакако и Јоле муда спомињао.

Елем, да ја овај наставак серијала БИЛО ЈЕДНОМ ЈЕДНО БРОДОГРАДИЛИШТЕ сведем намени и обавестим штоване блогере о неким активностима и радним победама некадашњих бродоградитеља који су сем пловила свашта нешто још поправљали, и градили, и ...








У понедељак, сад надолазећи, 23. маја видеће се да ли је неко откупио продајну документацију и уплатио 50.000,00 динара на рачун број 325-9500700026391-77 код ОТП банке Србија а.д. Нови Сад и потом уплатио депозит од 116.855.800,00 динара  на већ знани рачун, и намерачио се да купи апатинско бродоградилиште и од њега направи нешто што ни Богу, ни Јовану, ни радницима на памет не би пало или можда мисли и бродове производити и поправљати и ... Помози Боже и Св. Јоване Богослове да наше бродоградилиште купи неко ко ће бар бродове и пловила производити и поправљати, па макар у његовом језику наш Св. Јован Богослов носио и друго име ... St. Johannes de Theoloog.

                                                 Мирко С. Вранеш

четвртак, 19. мај 2011.

Sofija Pualić Špero gost ''Apatinskih hronika''

10. DEO - BILO JEDNOM JEDNO BRODOGRADILIŠTE ... 

DUNAV, APATIN, 
BRODOGRADNJA ...? 

Poslednji apatinski graditelji drvenih lađa !
      ''Ako vam se ukaže prilika da pošteno zaradite kradite dok možete.'' - aforizam autor Nenad Čorilić

       Pričalo se i apatinskom brodogradilištu po kuloarima, šaputalo na nekim sastancima, novinari nešto što su na jedvite jade saznali objavljivali, i ja nešto pisucko na ovom mestu u ''Apatinskim hronikama'', lokalna vlast i svi politički pretendenti na istu uporno ćute kao nije to u njihovoj nadležnosti i ne mešaju se političke stranke u ekonomiju i sprovođenje zakona, ajde da živimo u Švedskoj  pa da im i  poverujemo, ali u našoj Srbijici sve ama baš sve ide preko politike i političara tako i dovođenje ovog nekada uspešnog kolektiva u poziciju bankrota u dobroj meri je i proizvod nesposobnih i korumpiranih političara. Ovog ponedeljka okupili se radnici (sada svi bivši) izjadali se jedni drugima, izneli svoje stavove, zaključili da nigde bivših rukovodilaca, sindikalaca ... nigde predstavnika političkih stranaka i lokalne samouprave, i prisetili se kako su svi ti isti kojih sad nema dolazili u to isto brodogradilipte i iz njega nosili šakom i kapom. 

       O ovom skupu prisutni novinari izvestili kao dopisnici iz Apatina kuće sa kojima srađuju tako da ''Blic'', ''Dnevnik'', ''Press'' ... objaviše vest sa ovog tužnog zbora, evo kako Sofija Pualić Špero izvesti za ''Blic'' : 

Skup  radnika 
Brodogradilišta ''Apatin''

Poslednji apatinski brodograditelji čeličnih lađa ?
       Apatin, 17. maj 2011.

      Oko stotinu radnika brodogradilišta u Apatinu okupilo se u sali Samostalnog sindikata nezadovoljni što su im akcije iščezle na volšeban način proglašenjem stečaja i bankrota firme te se upoznali o najavljenoj novoj prodaji  preduzeća zakazanoj za 25. maj. Mali deoničari tvrde da su za osam godina od privatizacije napravili 32 broda koja u proseku vrede 2,5 miliona evra. Za celo vreme firma bila u blokadi.

      U Brodgradilištu  većinski vlasnik  je biznismen Vojin Lazarević sa 68,02 odsto kapitala dok je preostali deo pripadao malim  deoničarima.- Kada je Brodogradilište privatizovano, 17.marta 2003. godine, dug prema Vojvođanskoj banci je bio 33 miliona nemačkih maraka, koji je posle privatizacije pretvoren u 16,5 miliona evra, da bi prebijanjem Lazarević dug smanjio na 7,5 miliona evra, sa grejs periodom od pet godina. Za osam godina od privatizacije brodograditelji su napravili 32 broda i izvršili brojne remonte različitih tipova plovila,  radeći za firmu TIM iz Sremske Mitrovice. Svaki brod se procenjuje u proseku na 2,5 miliona evra. Lazarević se nigde ne spominje. Firma TIM iz Sremske Mitrovice je firmu uzela u zakup i sada je jedna od najvećih poverilaca, rečeno je na skupu.

      Milan Opala, dugogdišnji radnik Brodogradilišta, je rekao da treba tužiti TIM, jer je pre, a naročito posle  proglašenja stečaja, počela čerupati sve što vredi u krugu preduzeća, vukući kamionima  kako svoju tako i opremu Brodgradilišta bez ikakve kontrole. - Svakodnevno smo bili svedoci kako se krčmi oprema, odnose elektromotori. Kada smo zatražili da ih mi kupimo rečeno je da idu na otpad a prodavali su se za 600 evra. Dva nova broda su sasečena i limovi odneti u Crnu Goru.Slučaj smo prijavili policiji ali nismo  nikad dobili povratnu informaciju, tvrdi Opala. 


Izigrani brodograditelji ostali bez deonica

      Mirko Vraneš,  deoničar, je upoznao brodograditelje, da su akcije propale. - Proglašenjem bankrota naše akcije su nestale. Bilo je radnika koji su ih dodatno kupovali,  verujući u svoju firmu, umesto da su kupovali akcije Pivare. I sam sam među njima. Sada smo svi ostali kratkih rukava. Brodogradilište praktično više ne postoji, ono je samo poverilački dug, rekao je Vraneš, primetivši da je to jedina firma u Apatinu, u kojoj mali akcionari nisu uspeli da unovče svoje deonice.

      Stečajni upravnik Predrag Ljubović je ranije izjavio da se od prodaje Brodgradilišta namiruju poverioci po prioritetu prema Zakonu o stečaju. - U Prvom krugu su poverioci koji su tražili prodaju preduzeća. Među njima su najveći Vojavođanska banka, TIM iz Sremske Mitrovice i Agencija za osiguranje depozita, rekao je ranije Ljubović. Početna cena na javnom nadmetanju je 292.139.500 dinara dok dug iznosi 1.185.000.000 dinara.


Brodograditelji su takođe primetili da je državi naneta šteta, jer ako je firma celo vrme radila sa računom u blokadi, nisu naplaćivani porezi. - Kako je moguće da se račun odblokira samo za jedan dan kad se deli plata. Niko se nije zaintersovao šta se dešava a mi smo morali da ćutimo bojeći se za svoj posao i koru hleba, čulo se na skupu brodgraditelja.

Poruka vlastima

      Apatinski brodograditelji su jedinstveni u stavu da je  interes grada  da Brodogradilište kupi zainteresovani holandski kupac ''Peters Shipyards''. Ne veruju da će domaći biznismeni nastaviti izgradnju brodova bez obzira što to obećavaju. Apatin ima tradiciju od jednog veka u brodgradnji. Žele da njihova deca nastave graditi brodove. Zbog toga šalju poruku vlastima, od lokala do Republike, da ne žele da se Brodgradilište proda zbog placa od devet hektara, u atraktivnoj zoni kraj Dunava, na tromeđi Srbije, Mađarske i Hrvatske.

Sofija Pualić-Špero

       Evo ga i original iz ''Blica'':



 


      Najnovija, nezvanična, vest koja kruži apatinskim kuloarima je, da brodogradilište neće biti nikom prodavano 25. maja, već se čeka jesen kada će u predizbornom ciklusu biti prodato Holanđanima i biti subvencionirano od države kroz pomoć stranim partnerima sa 5.000 evra po svakom novozaposlenom u novom brodogradilištu, i taj potez će biti iskorišten kao kao jedan od mnogih političkih marketinga za osvajanje - opstanak na vlasti. Da sačekamo 22. maj da vidimo 'oće li iko položiti ''kaparu'' od 116.855.800,00 dinara zaključno sa 21. majem, ako niko ne legne sa lovom znači da je kuloarska priča možda i opravdana, a ako legne para e tu se stvar jasno vidi taj ko plati taj će da klati.
 
                                                      Autor bloga: Mirko S. Vraneš

уторак, 17. мај 2011.

2. DEO: ZAŠTO ?

DUPLIKAT, PLAGIJAT, 
FALSIFIKAT, KOPIJA ...

OVO JE ORIGINAL 100% I LOGO I MANIFESTACIJA ...
''Od svih "sila trenja", ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje.''Nikola Tesla

Sveopšte je poznato kada neki nemaju ideja onda posegnu za tuđim i prisvoje ih kao da su njihove, Apatin se po ničemu ne razlikuje od bilo kog mesta na svetu, svagde ima takvih ''ljudi'' koji tuđe ideje pripisuju sebi, ''naš'' ili bolje reći samo svoj lokalni šampion je lekar po pozivu a političar po opredeljenju, ponekad drug a ponekad i gospodin (već kako mu zatreba) Živorad Smiljanić ... Evo nekoliko primera: Primer Prvi -  dotični se hvali kako je u trenucima prosvetljenosti, nije mogao da lala pa mu se svevišnji u snu javio, šetajući pored Dunava smislio gde bi bilo najbolje da se crkva sagradi, čudi što je tu šetnju obavio u svojim  kasnim pedesetim i što mu se ranije Bog nije javljao a bilo je vremena, mogao se i ranije ''šetati'' i ''setiti'', istina o izgradnji pravoslavnog hrama u Apatinu je sasvim drugačija i zna se ko je ''odgovoran'' i za izgradnju i za izbor mesta, kad čovek koji je najzaslužniji za tu ideju nije hteo da se prikloni Don Žikaleoneu proteran je iz Bačke eparhije kao ''nesposoban i lopov'', ''krivac'' za izgradnju crkve i povratak duhovnosti u Apatin, živ prognanik pa može o tome toliko toga reći, živi i svedoci ljudi koji su mu prvi prišli u njegovom misionarskom delu; Primer Drugi – opet je dotični tumarao šumama (mnogo šeta i tumara) okolo Apatina i palo mu na pamet (opet sanjao, samo ovaj put rimske legionare kako se brčkaju u blatnoj banji na domak Prigrevice, tu mu se i neki bogovi javljali samo ih puno pa zaboravio koji mu se tačno obrać'o) da bi bilo dobro u nekoj šumici i banju napraviti, dobro se zna da je ideja o banji delo zaslužnog lekara iz Prigrevice koji je ko zna kroz kakve muke prolazio (iste muke mu ima i sin takođe lekar, ko zna kako će mu i unuci proći) samo zato što nije hteo priznati da se on ničega nije setio već je to ideja neprejebivog Žikolita; ... ne vredi nabrajati pa svi znaju sve, ali evo najnovijeg taze prošlogodišnjeg primera ... Primer za Primer – Opet se ušetao dotični, nije mogao dobro da pajki (u snove mu dolazile ličke starine u kožunima i zagrnuti biljcima ...), setio se ''zavičaja'' i rodne Like (Zaječar ipak nije u Lici već u Krajini ali ne onoj iz naših pesama već onih oko Timoka) i palo mu na glavu da bi trebalo osmisliti ''Ličku olimpijadu'', zasuka ''čovek'' rukave i prepisa - prekopira doslovno program i propozicije od ''Ličkog višeboja'' ... evo nešto dokaza za tvrdnju da je ovo što je njemu palo na glavu, glede Like i Višeboja, falsifikat: 

Primer Prvi: Originalna Informacija 1/2010 dostavljena u pozivnom materijalu ekipama i  učesnicima, objavljena na www.lickiviseboj.com  i ''originalna'' Informacija 1/2010 dostavljena u pozivnom materijalu ekipama i  učesnicima, objavljena na www.soapatin.org :


Primer Drugi: Originalni Obrazci 01 i 02 dostavljeni u pozivnom materijalu ekipama i  učesnicima, objavljeni na www.lickiviseboj.com  i ''originalni'' Obrasci 01 i 02 dostavljeni u pozivnom materijalu ekipama i  učesnicima, objavljeni na www.soapatin.org :


Primer Treći: Originalne Propozicije dostavljene u pozivnom materijalu ekipama i  učesnicima, objavljene na www.lickiviseboj.com  i ''originalne'' Propozicije dostavljene u pozivnom materijalu ekipama i  učesnicima, objavljene na www.soapatin.org :


            Šta da vam kažem čudo od inventivnosti i tehnike, otvorili baje internet stranicu www.lickiviseboj.com , klasično sistemom Copy – Paste i opalac evo ga nova manifestacija ispod čekića, AKO LAŽE KOZA NE LAŽE ROG - evo ga sve dokaz do dokaza prikazan. Ovo bi se u normalnom svetu smatralo krađom intelektualne svojine, a počinitelje bi nazvali falsifikatorima i lopovima, usledila bi i kazna, i obeštećenje na račun pokradenog i falsifikovanog, ovako ovde nikom ništa, ali ja ću  biti nežan i uviđavan prema falsifikatorima i reći im da su jedna najobičnija stoka lopovska.

PS Ono oko hrama na Dunavu, i ono oko banje raspitajte se u svakoj kafani svi će vam reći kako je to, i ko je to, i zašto je to tako. Vodite računa da ne sretnete tog lika što sve osmisli i predloži i napravi, može ispasti da vam je i decu napravio.

                                                                  Mirko S. Vraneš

понедељак, 16. мај 2011.

9. ДЕО – БИЛО ЈЕДНОМ ЈЕДНО БРОДОГРАДИЛИШТЕ ...

ДУНАВ, АПАТИН, 
БРОДОГРАДАЊА ... ?


        ''Најбољи начин да брзо постанеш богат, у Србији, јесте да постанеш министар !'' - Rodolphe Archibald Reiss

        Na ovom mestu u ''Apatinskim hronikama'' potrudih se da svojim rečima u osam nastavaka pojasnim neke stvari i iznesem moje stavove vezane za apatinsko brodogradilište. Da li sam uspeo ? Jesam, ustalasala se nešto malo ova naša ustajala žabokrečina, retko ko išta smede reći o ovoj tabu temi, kako predsednik opštine Živorad Smiljanić i njegovi najbliži saradnici nemadoše stav, tako da svi misle da se o ovoj temi ne sme ni pisati ni govoriti, autocenzura je čudo u 3LPM ... Dakle šta se izdešavalo od 8. nastavka postavljenog na blog za Dan Evrope (nedelja, 9. maj 2011. godine) ... neki entuzijasti koji su kao hteli da zajedno talasamo iznenadno u trenutku prosvetljenja shvatili da im je bolje ćutati, ja nastavio sa prikupljanjem podataka i našao baš svega i svačega ... ne bi sada o ovoj temi, da vas neiznenadim ko pre neki dan jednog viđenijog socijalistu kad mu onako u ''poverenju'' saopštih da u ponedeljak (16. maj) njegov predsednik potpisuje ''pakt'' sa Dinkićem o regionalizaciji i to pred vratima lokalnog parlamenta, ja bi' to pre nazvao formiranje orkestra gde Dinkić svira gitaru, Palma – žirafu ... a Žile po običaju svira kurcu, ubi me danas isti taj socijalopata porukama i zivkanjem, sve se pita: ''Kako si ti to znao, a ja njegova desna ruka pa nisam imao pujma ?'', sad mu je valjda jasno da mu nije ni ruka, ni noga, nego levo mudo (svakako mislim na njegov odnos sa svojim predsednikom), od sada ću mu svaku sličnu informaciju naplaćivati, da čovek bude u toku i da mu nepada rejting u međusobnim kontaktima sa dupeuvlakačima kakav i sam jeste.

        Elem, putem telefona nazovem ja stečajnog upravnika, ispričamo se sve onako ljubazno i zvanično, čak mu poželim da izgubi sav posao u Apatinu (vezano za stečajeve) ... čovek se grohotom nasmeja uz komentar: ''Kamo lepe sreće, ali ovo je Srbija i biće ovde sve više posla za stečajne upravnike.'', šta da vam kažem obratim mu se potom mejlom za podatak vezan za prava i obaveze akcionara – ''vlasnika'' brodogradilišta, dogovorili se i čovek odgovorio:    


Monday, May 16, 2011 6:03 AM

Poštovani,
Na osnovu današnjeg telefonskog razgovora molim vas da mi dostavite podatak kojim članom Zakona o stečaju su definisane obaveze i prava malih deoničara - akcionara.
Pozdrav.
Mirko VRANEŠ
---------------------------------------------------------------------

Monday, May 16, 2011 10:29 AM

            Poštovani,
Tražene podatke možete pronaći u ZAKONU O STEČAJU, Poglavlje IX. UNOVČENJE I DEOBA STEČAJNE MASE, NAMIRENJE I ZAKLJUČENJE STEČAJNOG POSTUPKA,  Postupanje sa viškom deobne mase  Član 147. stav 1.
Pozdrav.
Predrag Ljubović
---------------------------------------------------------------------

        Šta ću gde ću na internet skinem zakon o stečaju i evo tog spasonosnog člana za nas sve ''vlasnike'' ima da se obogatimo svi skupa u 3LPM:

"Službeni glasnik RS", broj 104/2009

Z A K O N
O STEČAJU

IX. UNOVČENJE I DEOBA STEČAJNE MASE, NAMIRENJE I
ZAKLJUČENJE STEČAJNOG POSTUPKA

Postupanje sa viškom deobne mase
Član 147.

U slučaju da se u postupku deobe, pre završne deobe ili u završnoj deobi,mogu u punom iznosu namiriti potraživanja stečajnih poverilaca, stečajni upravnik je dužan da preostali višak deobne mase raspodeli imaocima udela ili akcija u privrednom društvu, u skladu sa pravilima postupka likvidacije.

Višak deobne mase u delu koji je srazmeran učešću društvenog kapitala uukupnom kapitalu stečajnog dužnika uplaćuje se na račun budžeta Republike Srbije iraspoređuje se u skladu sa zakonom kojim se uređuje privatizacija.

Na obrazloženi predlog stečajnog upravnika stečajni sudija može donetirešenje o raspodeli sredstava iz st. 1. i 2. ovog člana i pre isplate stečajnih poverilacaako se nesumnjivo utvrdi da se iz raspoloživih novčanih sredstava (postojeće deobnemase) svi stečajni poverioci mogu namiriti u celosti, sa pripadajućim kamatama uskladu sa ovim zakonom.




        Ideja mi bila da obavestim narod šta se dešava sa apatinskim brodogradilištem, da pokušam nešto da spasem, koji sam ja nepopravljivi optimista … pomogli nesebično apatinski novinari, dopisnici Blica, Dnevnika,  Pressa ... (evo šta kaže o brodogradilištu Jaca Miljuš i  današnji Presss:
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/Vojvodina/story/161264/%E2%80%9EMK+grupa%22+i+holandski+%E2%80%9EPiters+%C5%A1ipjards%22+ho%C4%87e+da+kupe+Brodogradili%C5%A1te+Apatin.html ) akcija se nastavlja sutra u utorak (17. maj) organizujem sastanak Udruženih malih deoničara u prostorijama Veća sindikata sa početkom u 18:00 časova. E, baš da vidim ko sme doći da vidi i čuje šta će im biti od firme, ili sve njih zabole uvo i čekaju penziju ili hiljade novih radnih mesta u RTC – u, u Velnes centru, ili će da slažu kegle u kuglani kad se automatika sjebe ili je miševi ''pojedu''. U svakom slučaju ja sam svoje učinio, a, ko nije njegov problem. Možda vam neko odgovori preko Sistema48 tamo možete ilegalno da onako junački priupitate: ''Š'a  imaaa ?''.

        Laku noć brodograditelji i laku noć Apatine.



                                                              Mirko S. Vraneš

недеља, 15. мај 2011.

1. ДЕО: ЗАШТО?

СУЈЕТА?
 ИЛИТИ
 СВЕ МОРА БИТИ 
ПОД КОНТРОЛОМ!


''Lako je završiti sa tiraninom, ubijete tiranina i njegove doglavnike, ali je teško ubiti tiranina u sebi. Jer je od tiranske vlasti duša ogrubela. Pod tiranskom vlašću najveći broj ljudi nije ništa loše uradio, ali su njihove duše, kao duše svedoka i žrtava tiranije, ogrubele. I mnogo vremena je potrebno da se one pročiste.'' –  Monteskje

          Човек често уради нешто по чему буде препознатљив па било то неко добро или неко зло изашло из његове ''кухиње''. Приредбе, манифестације, догађаји ... су места где се људи срећу захваљујући неком или некима који су то осмислили, ако је догађај успешан онда га сви својатају чак га и копирају, а ако није за ништа онда критикују иницијатора и измишљача тог догађаја.
        Елем да прозборим мало о манифестацији која је настала сасвим случајно а опстала захваљујући интересовању народа ... чак доживела и своју Copy – Pasre варијанту, оће рећи оригинал дочекао да има копију по многима и фалсификат, дакле реч је о оригиналу намерно названом  ''Лички вишебој'': 

Текст настао за потребе отварања отварања Музеја спорта у Апатину 2008. године.

КАКО ЈЕ НАСТАО ''ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ''

Десило се да неколицина ентузијаста и заљубљеника у Апатин има прилику почетком 2001. године, након демократизације Апатина и изласка из система за све се пита један ''човек'', да осмисли и реализује програм ''РИБАРСКИХ ВЕЧЕРИ''. Анкетирањем грађана Апатина закључено је да је вишегодишњи устаљени програм ове манифестације превазиђен те је осмишљен нови концепт летњег фестивала забаве и весеља који је трајао од 28. јуна до 25. августа.

Како су у оквиру програма ''АПАТИНСКИХ РИБАРСКИХ ВЕЧЕРИ'' припадници сваког народа, националне мањине и ентитета по географском пореклу добили прилику да организују манифестацију која њима највише одговара на састанку организационог одбора на предлог Предрага  Цвјетићанина речима: '' И ми личани, којих је 'фала Богу највише у Апатину требамо имати нашу манифестацију, која би одговарала обичајима из старог завичаја – Лике, например такмичење у бацању камена са рамена и слично...'', родила се идеја о манифестацији ... Није требало много  да се присутни разумеју  и знају шта теба урадити, након неколико дана Мирко Вранеш је направио предлог манифестације.

Датум одржавање је узет да буде субота у којој седмици пада 27. јули ''ДАН УСТАНКА СРБА – ЛИЧАНА 1941. ПРОТИВ УСТАШКОГ ТЕРОРА'', тако да је ''1. ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ'' одржан 28. јула 2001. године на Дунаву код мотела ''Турист'' уз учешће 9 екипа и сва обележја која чине српски народ: српске тробојке, присуство свештеника и његов благослов, свечаних песама БОЖЕ ПРАВДЕ (касније прихваћене и враћене да буде поново химна Србије), МАРШ НА ДРИНУ  и  химне вишебоја НЕМА РАЈА БЕЗ РОДНОГА КРАЈА. 
...


 Од самог почетка манифестација ''Лички вишебој'' је успевала да буде изнад политичарења, странчарења ... и утицаја локалних политичара, било је покушаја да се наш Вишебој претвори у политичку причу и прћију неког од свепитајућих и свеприсутних локалних политичара ... тешко је било функционисати а да ниси ничија, да си само свој, а да сви мисле да си њихов ... права циркуска дисциплина ходање по жици ... и тако све до јуна прошле године, када је дошло до једностраног прекида сарадње са стране локалне самоуправе из разлога сујете једног ''човека'' који сматра да баш ама баш све треба да буде под његовом контролом, и да све мора бити одржавано на ''његовој'' бањи ... погађате ради се о председнику општине Апатин Смиљанић Живораду ... одлучио чова, из разлога ''крађе и злоупотребе и нетранспарентности и ...'' са стране организатора Вишебоја, да узме ствар у своје руке и осмислио ''1. Личку олимпијаду'', остало је историја сад дал' за дику ил' за бруку време ће рећи свој суд ...




Текст настао за потребе информисања учесника ''10. Личког вишебоја'' и јавности у Апатину 04.09.2010. године.

ЗАШТО ?

(''10. Лички Вишебој'   и ''1. Личка Олимпијада'')

  1. ''10.Лички Вишебој'' је организовало удружење грађана без икакве финансијске и било које друге помоћи са стране СО Апатин, уз много подметања и онемогућавања са стране представника локалне ВЛАСТИ да се манифестација УОПШТЕ И ОДРЖИ. До сада је организатор ''Личког Вишебоја'' подносио финансијске извештаје о утрошеним средствима добијеним из Буџета СО Апатин (да ли је  још које удружење или организатор подносио финансијске извештаје о наменски утрошеним средствима добијеним из Буџета СО) а надзор над тим средствима и ваљаност извештаја је била дужност и  обавеза СО Апатин или такозваног Организационог Одбора ''Личког Вишебоја'' који је од 2005. године до 2009. године именовало општинско веће,  зна се да тако именовани чланови ОО нису одржали ни један састанак – шта је радио председник ОО ? Како ове године општина ни на који начин није помогла организацију ''10. Личког Вишебоја'' извештаја упућеног општини неће ни бити.
Али зато мора бити сачињен детаљан извештај о утрошеним средствима за ''1. Личку Олимпијаду'' и тај извештај би требало да буде на дневном реду  седнице СО Апатин. По потреби могу бити упоређени овогодишњи трошкови за организовање ове две манифестације.

  1. Да ли Апатин мора да има две манифестације исте форме и садржаја, ко то потенцира и зашто ? Oвакав поступак доводи до доподеле међу становницима општине Апатин, поделе око ствари где поделе не може и не сме бити. Зашто се грађани Апатина деле на подобне ако су уз Власт и неподобне ако покушавају нешто самостално да ураде и не желе експонирање политике и политичара на својој манифестацији или догађају. Залажемо се за сабирање и множење а не за делење и одузимање.

  1. Како је ове године организатор ''10. Личког вишебоја'' морао тражити дозволу и платити заузеће јавне површине (400 метара квадратних = 4.720,00 дин. + административна такса за захтев 580,00 дин.) да ли је то пракса да сви организатори јавних скупова, приредби, догађаја ... да ли сви плаћају ову надокнаду ? Исто важи и за електро прикључак где је трошак вишестуко већи ( административна такса 580,00 динара, такса за ел.енергетску сагласност 13.381,51 дин., мерење уземљења и прикључења 4.000,00 дин., изјава о исправности ел.инсталације 4.000,00 дин. извођење ел. радова 30.000,00 дин., коришћење разводне кутије и ел. кабла 6.000,00 дин.)  . Као и средства за кошење траве, уређење борилишта ( 3.200,00 дин. кошење траве, 2.000,00 дин. куповина стожине...) и чишћење терена и околине након одржане манифесзтације...

  1. Како је могуће да локална ТВ кућа коју финансирају грађани општоине Апатин преко Буџета ни један секунд не посвети ''10. Личком Вишебоју'' манифестацији која је окупила више хиљада грађана, неупоредиво више него ''1. Личка олимпијада'', за информације о припреми Олимпијаде и одржавању  било је десетине сати ТВ програма... Дана 07.08.2010. по уреднику или налогодавцу уређивачке политике локалне ТВ станице главна вест у општини Апатин је била изложба расних паса која је одржана на теренима Бање ''Јунаковић'' ни речи о Вишебоју, какав осећај су те вечери и наредног дана имали гледаоци, учесници и организатори те ТВ станице који су били на Вишебоју а о њима и догађају којем су присустовали ни речи ... ако су пси битнији од нашег народа што бар не направимо азил за псе и решимо се трошкова изазваних уједима и штетама нанетих од тих несретних  паса... Нови Глас Комуне иста ствар, финансира се из Буџета општине Апатин о Вишебоју ни речи а о Олимпијади странице и странице.

  1. Треба бити реалан и закључити да је општина подржавала одржавање ''Личког Вишебоја'' све док организатори из по њима оправданих разлога и примедби такмичара и посетиоца – гледалаца, нису одлучили да се Вишебој врати у Апатин, бања није место и није више било услова за одржавање манифестације тог типа (скученост терена, немогућност посматрања такмичара већег броја гледалаца,  закрченост околине и започети грађевински радови, лоша угоститељска услуга, удаљеност од Апатина и немогућност доласка старије популације и скоро целодневни боравак на бањи, немогућност активног суделовања угостиеља са својом понудом, проблеми са продајом сувенира, проблеми са печењем јагњади ... и сталне жалбе како бања губи на заради када се организује Вишебој јер се не наплаћује улаз на базене...) зар баш све мора да се одржава на бањи ... или је основни разлог за овакво стање и организовање две манифестације истог профила у размаку од три недеље  повређена сујета појединца или појединаца који су се препознали и били погођени натписима у ''Апатинским новинама'' од стране главног ''кривца'' за функционисае Вишебоја, сујета појединаца је прорадила као реакција на писања Мирка Вранеша, и то је све се чини пуна истина и разлог оваквог понашања појединаца из локалне власти, посебно председника општине др Живорада Смиљанића према Вишебоју, све ово личи не на сукоб две концепције и две манифестације него на обрачун Смиљанића са  Вранешом.
...

        Ова ситуација је побудила интересовање код Апатинаца, учесника, медија  ... свако имао неку своју истину за предочити и ''аргументовано'' је бранити, нас организаторе ''Личког вишебоја'' искрено радује активност ''Апатинских новина'' по овом питању и најављена анкета у оквиру следећег 54. броја, ево обраћање путем мејла и молба за сарадњу по питању разјашњавања новонастале ситуације, две исте манифестације, ЗАШТО ?:


Saturday, May 14, 2011 2:48 AM

From:


Свим странкама и удружењима општине Апатин

Поштовани,

Наредни 54. број „Апатинских новина“ имаће за тему броја:

Требају ли нам у ово време две идентичне манифестације ''Лички вишебој'' и ''Личка олимпијада'' ?

        На основу силних реаговања грађана да су времена веома тешка и да није моменат за расипање новца, а и на захтев великог броја читалаца, одлучили смо да нам то буде тема следећег броја. Стога вас молимо да нам пошаљете свој коментар и виђење ваше странке или удружења поводом паралелне огранизације две у потпуности исте градске манифестација.

        Питања наших читалаца су углавном ишла у смеру:
Зашто је након девет година ''Личког вишебоја'' од стране општине прекинута помоћ овој традицијоналној манифестацији која је великим делом почела сама да се финансира и постала апатински бренд, и организована друга, на рачун буџета где су грађани плаћали учешће и гозбу за многобројне такмичаре и госте?
Да ли је јавности презентовано колико је коштала прошлогодишња ''Личка олимпијада'' и ко је донео одлуку да комплетна манифестација иде на терет општинских пара?

Молимо вас да у овом смеру дате своје одговоре и на тај начин допринесете да се читаоци ''Апатинских новина'' што боље информишу. У нади да ће те нам изаћи у сусрет, срдачан поздрав,
                                                               
Јован Бањац
          
ОТВОРИТЕ ОЧИ САЗНАЈТЕ ИСТИНУ !!!
СВЕ ШТО ЈЕ ВЕЗАНО ЗА ЗБИВАЊА У ВАШОЈ ОПШТИНИ МОЖЕТЕ САЗНАТИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ, ПОСЕТИТЕ САЈТ:




        Какав ће одговор, ако га уопште и буде, уследити од обраћенима са стране ''Апатинских новина'' видећемо, искрено се надам да ће сви нешто рећи, па макар се неком и замерили, знам да неки неће ништа рећи јер не вреди им се замерати Газди, што би они износили своје гаће на ветрометину тамо због неких ствари које се њих не тичу, шта би они уопште имали рећи по овом питању када упорно ћуте по свим питањима од којих су нека попут економдске ситуације и незапослености грађана наше општине морате признати пуно битнија него СКОК У ВИС ИЗ МЕСТА или БАЦАЊЕ КАМЕНА СА РАМЕНА ...


Аутор блога и поносни ''проналазач'' Вишебоја: Мирко С. Вранеш