понедељак, 13. јануар 2014.

STIPENDIJE


PO KOJIM KRITERIJUMIMA
I GDE JE LISTA STIPENDISTA?


''Često idem na Tržište rada. Volim da upoznajem nove ljude.'' aforizam, autor Slobodan Simić

Teško je pisati o temi i iznositi svoje mišljenje i govoriti istinu ako će to da uvredi neke koji imaju ''koristi'', i koji radi teškog materijalnog stanja, rezigniranosti i ogorčenosti ne mogu ni čuti suprotno mišljenje pa makar ono bilo i istinito jer najčešće (čast izuzecima) nemaju više to bogom dano osećanje solidarnosti, pravdoljubivisti, pravičnosti... a oni drugi koji su lošeg moralnog stanja i od lošeg materijala o njima ne vredi ni slovo potrošiti… Jedne i druge je nakaradni sistem koji već godinama promoviše lažne vrednosti među kojima: laž, samobitnost, sitnosopstvenički interes… učinio baš takvim kakvi su ''sistemu'' i potrebni.
Elem, tema je studentske stipendije, tragom dobijenog mejla pokušao sam doći do informacija i istine, evo ga mejl (adresa pošiljaoca poznata ali da je/ga ne dovedem u nezgodnu situaciju ostaće naša mala tajna):

Jan 3

Postovani,

bilo bi veoma zanimljivo da objavite clanak o stipendijama za studente, npr. rang listu studenata sa bodovima, posto to nigde ne mozemo da vidimo. Nije objavljena na zvanicnom sajtu opstine Apatin, kriju ga kao zmija noge.

Srdacan pozdrav!

p.s. sajt Vam je odlican, samo napred!!!

Šta da vam kažem, nego da je mlada ruka koja je mejl poslala sasvim u pravu, stvarno sve oko ovoga lokalci iz koalicione vlasti KURTA&MURTA kriju k'o zmija noge, sve nešto tajnovito i strogo poverljivo, niko iz visokog zdanja u Srpskih Vladara 29 ni zuc na ovu temu. Dobro znajući kako to sve u Apatinu funkcioniše, predosećam a i znam, da su kriterijumi poraženi u sukobu sa: sitnosopstveničkim interesima, nepotizmom, rođačkim i ostalim vezama; a pogotovo sve je palo pod pritiskom i težinom stranačke pripadnosti roditelja i studenata... Srbija je to, i to je izgleda postalo normalno a ne bi trebalo da bude.


Lokalni mediji objaviše o događaju i dodeli stipendija, tri različita izvora a sve u slovo i zarez identično, k'o da je pisano u vreme INFORM biroa, ko je tu koga prepisiv'o a ko je izvoran valjalo bi ih pitati, evo pa se i sami uverite:


Потписани уговори за 95 нових стипендиста


Општина Апатин једна је од ретких у Србији која одржава традицију доделе стипендија. По броју стипендиста који су својим радом и просеком изразили жељу да наставе школовање и високо се образују општина Апатин је у самом врху локалних самоуправа.
Доделом стипендија и бригом о младима локална самоуправа потврђује да високо образовање младих важно за њену успешну будућност, али и будућност државе.
Данас су у општини потписани уговори о стипендијама између председника општине др Живорада Смиљанића и студената који су добили стипендије. Председник је студенте поздравио и пожелео им да на време заврше студије, а општина ће, уколико буде могла, помоћи им и да дођу до запослења.
Уговоре је потписало 95 студената или њихових родитеља, односно, старатеља. За стипендије захтеве поднело 149 студената, а право жалбе они који их нису добили имају у року од 8 дана.
Са студентима који су стипендије добили претходних година, у школској 2013/2014 стипеније апатинске општине добија укупно 278 студената.
Стипендије у износу од 7.000 динара веома много значе како студентима тако и родитељима.


Ove godine dodeljeno 95 stipendija

Četvrtak, 09. januar 2014 god.

Opština Apatin jedna je od retkih u Srbiji koja održava tradiciju dodele stipendija. Po broju stipendista koji su svojim radom i prosekom izrazili želju da nastave školovanje i visoko se obrazuju opština Apatin je u samom vrhu lokalnih samouprava.
Dodelom stipendija i brigom o mladima lokalna samouprava potvrđuje da visoko obrazovanje mladih važno za njenu uspešnu budućnost, ali i budućnost države.
Danas su u opštini potpisani ugovori o stipendijama između predsednika opštine dr Živorada Smiljanića i studenata koji su dobili stipendije. Predsednik je studente pozdravio i poželeo im da na vreme završe studije, a opština će, ukoliko bude mogla, pomoći im i da dođu do zaposlenja.
Ugovore je potpisalo 95 studenata ili njihovih roditelja, odnosno, staratelja. Za stipendije zahteve podnelo 149 studenata, a pravo žalbe oni koji ih nisu dobili imaju u roku od 8 dana.
Sa studentima koji su stipendije dobili prethodnih godina, u školskoj 2013/2014 stipenije apatinske opštine dobija ukupno 278 studenata.
Stipendije u iznosu od 7.000 dinara veoma mnogo znače kako studentima tako i roditeljima.



Datum kreiranja 03 januar 2014

Opština Apatin jedna je od retkih u Srbiji koja održava tradiciju dodele stipendija. Po broju stipendista koji su svojim radom i prosekom izrazili želju da nastave školovanje i visoko se obrazuju opština Apatin je u samom vrhu lokalnih samouprava.
Dodelom stipendija i brigom o mladima lokalna samouprava potvrđuje da visoko obrazovanje mladih važno za njenu uspešnu budućnost, ali i budućnost države.
Danas su u opštini potpisani ugovori o stipendijama između predsednika opštine dr Živorada Smiljanića i studenata koji su dobili stipendije.Predsednik je studente pozdravio i poželeo im da na vreme završe studije, a opština će, ukoliko bude mogla, pomoći im i da dođu do zaposlenja.
Ugovore je potpisalo 95 studenata ili njihovih roditelja, odnosno, staratelja. Za stipendije zahteve podnelo 149 studenata, a pravo žalbe oni koji ih nisu dobili imaju u roku od 8 dana.
Sa studentima koji su stipendije dobili prethodnih godina, u školskoj 2013/2014 stipenije apatinske opštine dobija ukupno 278 studenata.
Stipendije u iznosu od 7.000 dinara veoma mnogo znače kako studentima tako i roditeljima.


Na YouTube ''zakačen '' i video uradak:

          Gde spikerka između ostalog reče: '' ...svakako da najveću zaslugu što 95 budućih studenata prima stipendiju uovoj školskoj godini ima doktor Živorad Smiljanić predsednik opštine, čija je ovo bila inicijativa u  gotovo jednu deceniju...''. Nisu sad tu nešto bitne zasluge, ali mora se ljubiti ruka koja medije hrani, treba mlade ljude pomagati kad se god i ko god može ali istina je sledeća:

Objavljeno u Apatinskim hronikama u utorak, 24. aprila 2012. godine:

13. део – ЊИХОВА ДЕЛА НАЈВИШЕ ГОВОРЕ О ЊИМА !
ОПОМЕНА ИЛИ ПОТЕРНИЦА ИЛИ ОГЛАС ИЛИ ... ?
  

        ''Код нас млади таленти добијају шансу – да побегну главом без обзира.'' – афоризам из књиге ''Говњива мотка'', аутор Бобан Милетић Бапси

        Примети прво перо апатинског новинарства Софија Пуалић-Шперо да списак стипендиста Општине Апатин 2004. - 2012. године (која случајност, или није, период власти коалиције СПС-СРС) у Новом Гласу комуне личи на потерницу, неки помислили да је оглас, а ја знам да је у питању опомена свим онима који су на списку да им је знати за кога сад за Ђурђевдан требају гласати, јер ти што списак објавише у ''Резервисаном простору'' (самим тим и плаћеном) НГК на, веровали или не, четири странице су ипак ''добротвори'' који су од својих уста одвајали и имања продавали да би млади људи могли стипендије добити... Дакле поштована младости ви што сте још преостали у Општини Апатину знате шта вам је радити за Ђурђевдан треба Газда Свињи фон Апатинском руку целивати и њега на листићу заокружити, иначе нико више никада неће стипендије добити... требало би о трошку буџета Општине Апатин организовати долазак на гласање свих младих људи који су побегли из Општине ''будућности'' главом без обзира све презадовољни послом који им је понуђен и на који су за рукав вучени, ипак се тамо негде у белом свету лакше ''излежавати'' него овде у општини ''будућности'' ''радити''. Овај списак је дискриминацијски чин према свима, а посебно према девојкама и младићима који се на њему нађоше све са именима, и презименима, и адресама, и...
        Зна се Газда Свиња фон Апатински хвалити како он све направи, и покрену, и... само заборави да се те исте, сада у предизборне сврхе комерцијализоване, стипендије нису додељивале све до доласка, њему за све кривог, ДОС-а на позицију локалне власти где сам се чудом чудио како једна јадна и бедна Општина Бач има могућности да стипендира младе људе а пребогата Општина Апатин то никада није успевала, одговор једноставан па ти који су до тада водили општину, а на нашу несрећу и данас је воде, они су своју децу школовали из стипендија предузећа и донатора а за остале их није било брига и зашто би неко и ишао на факултет а да им није род и да са њим нису некаквој вези... тако да све ово око стипендија они искључиво сматрају као маркетинг и све се ките заслугама за народ. Елем по стабилизацији општинског буџета и по враћању већине дугова који је затечен у каси општине Апатин  на 10-тој седници СО Апатин одржаној 28.12.2001. године донета је Одлука о:





        Ево га и ПОРЕТНИЦА, ОГЛАС, ОПОМЕНА:









Покретач иницијативе за стипендирање студената у општини Апатин, доносиоц (лично главом и брадом) текста о стипендијама из Бача, предлагач одлуке о увођењу стипендија, никад никога не опоменувши и подсетивши да сам му паре за стипендију дао (општински буџет није прћија појединца већ јавно добро свих грађана општине) и аутор блога: Мирко С. Вранеш


Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар